Hur ska man klä sig i skid- och snowboardbacken

Skidåkning och snowboarding är spännande vintersporter som är ett utmärkt sätt att njuta av naturen och få lite motion. Det är dock viktigt att klä sig ordentligt för att hålla sig varm och bekväm när du är ute i backen. I den här guiden går vi igenom grunderna för att hålla dig varm och skyddad mot vintervädret - utan att det påverkar din åktur.

Lager-på-lager i skidbacken

Underställ

  • Börja med ett baslager av fukttransporterande material för att hålla svetten borta från huden.
Odlo Set Fundamentals Performance Warm W
Ta...
872 kr
(1 090 kr)
Odlo Set Fundamentals Performance Warm M
Ta...
712 kr
(890 kr)
Swix Racex Bodyw Boxer Wind Mens
Swix...
319 kr
(399 kr)
Swix Racex Bodyw Boxer Wind Womens
Swix...
319 kr
(399 kr)
Craft Active Extreme X Cn Ls W
Active...
440 kr
(550 kr)
Craft Active Extreme X Pants W
Active...
399 kr
(499 kr)

Mellanlager

  • Lägg till ett mellanlager för isolering och ett vattentätt och andningsbart ytterlager för att skydda dig mot väder och vind.
Mammut Innominata Ml Jacket Women
En...
894 kr
(1 490 kr)
Mammut Innominata Ml Hybrid Jacket Men
Ett skön...
1 014 kr
(1 690 kr)
Mammut Aconcagua Ml Jacket Women
Aconcagua...
1 134 kr
(1 890 kr)
Mammut Aconcagua Ml Jacket Men
Aconcagua...
1 134 kr
(1 890 kr)
Craft Core Gain Midlayer M
Core...
299 kr
(499 kr)
Craft Core Gain Midlayer W
Core...
299 kr
(499 kr)

Skallager

  • Det är viktigt att leta efter en jacka och byxor som är vattentäta och andningsbara. Detta hjälper dig att hålla dig torr i våta förhållanden och låter även svetten rinna ut, så att du inte blir överhettad.
Helly Hansen Ridge Infinity Bib Shell
Ridge...
2 995 kr
(5 990 kr)
Helly Hansen Ridge Infinity Shell Jacket
Ridge...
3 245 kr
(6 490 kr)
J.Lindeberg Aerial Pro Jacket
Aerial...
2 250 kr
(4 500 kr)
J.Lindeberg Aerial Bib Shell Pant
Aerial...
2 245 kr
(4 490 kr)
Arc´Teryx Thorium Hoody W
Denna...
2 295 kr
(4 590 kr)
Arc´Teryx Rush Bib Pant M
Rush Bib...
3 245 kr
(6 490 kr)

Viktiga egenskaper med skid- och snowboardjackor

När du letar efter en jacka för skidåkning eller snowboarding finns det några viktiga egenskaper att tänka på:

Vattentäthet och andningsförmåga: Leta efter en jacka som är både vattentät och andningsbar för att skydda mot väder och vind samtidigt som svetten kan rinna ut.

Isolering: Se till att jackan har tillräcklig isolering för att hålla dig varm i kalla temperaturer. Leta efter en jacka med hög fyllnadsgrad om du letar efter en jacka som är lätt och varm.

Passform: Se till att jackan sitter bra och tillåter enkel rörelse. En för tajt jacka begränsar rörligheten och en för lös jacka håller dig inte varm.

Fickor: Leta efter en jacka som har fickor som är lätta att komma åt och som är placerade så att de inte är i vägen för din rörelse.

Justerbarhet: Leta efter en jacka som har justerbara manschetter, huva och fåll så att du kan anpassa passformen till din kropp.

Hållbarhet: Leta efter en jacka som är tillverkad av slitstarka material och har förstärkta områden i områden med hög slitstyrka.

Åkstil: Snowboard- och skidjackor finns i olika stilar, som teknisk, freeride och freestyle, så välj den som bäst passar dina behov och preferenser.

En bra skidjacka isolerar värmen, utan att du dör svett

Viktiga egenskaper med skid- och snowboardbyxor

När du letar efter byxor för skidåkning eller snowboarding finns det några viktiga egenskaper att tänka på:

Vattentäthet och andningsförmåga: Leta efter byxor som är både vattentäta och andningsbara för att skydda mot väder och vind samtidigt som svetten kan rinna ut.

Isolering: Se till att byxorna har tillräcklig isolering för att hålla dig varm i kalla temperaturer. Leta efter byxor med hög fyllnadsgrad om du letar efter byxor som är lätta och varma.

Passform: Se till att byxorna sitter bra och tillåter enkel rörelse. Byxor som är för tajta begränsar rörligheten och byxor som är för lösa håller dig inte varm.

Fickor: Leta efter byxor som har fickor som är lätta att komma åt och som är placerade så att de inte är i vägen för din rörelse.

Justerbarhet: Leta efter byxor som har justerbara manschetter och midja så att du kan anpassa passformen till din kropp.

Hållbarhet: Leta efter byxor som är tillverkade av slitstarka material och har förstärkta områden i områden med hög slitstyrka.

Ventilation: Leta efter byxor som har ventilationsöppningar med dragkedja eller nätfodrad ventilationsöppningar för att möjliggöra luftflöde och förhindra överhettning.

Gaiters: Om du planerar att åka skidor eller snowboard i djupt puder ska du leta efter byxor som har inbyggda eller avtagbara damasker för att hålla snön borta från kängorna.

Snowboard- och skidbyxor med eller utan hängslen? 

Hur väljer du rätt skid- och snowboardvantar?

När du letar efter vantar för skidåkning eller snowboarding finns det några viktiga egenskaper att tänka på:

Vattentäthet och andningsförmåga: Leta efter vantar som är både vattentäta och andningsbara för att skydda mot väder och vind samtidigt som svetten kan rinna ut.

Isolering: Se till att vantarna har tillräcklig isolering för att hålla händerna varma i kalla temperaturer. Leta efter vantar med hög fyllnadsgrad om du letar efter vantar som är lätta och varma.

Passform: Se till att vantarna sitter bra och tillåter lätt rörelse. Vantar som sitter för tätt begränsar rörligheten och vantar som sitter för löst håller inte händerna varma.

Hållbarhet: Leta efter vantar som är tillverkade av slitstarka material och har förstärkta områden på områden med hög slitstyrka.

Justerbarhet: Leta efter vantar som har justerbara manschetter och handleder för att hålla snön ute och värmen inne.

Innerfoder: Leta efter vantar som har löstagbart innerfoder så att du enkelt kan torka dem eller byta ut dem.

Extra skydd: Leta efter vantar som har extra skydd på fingertopparna, knogarna och handflatorna för att ge mer värme och hållbarhet.

Kompatibilitet med handskar: Leta efter vantar som är kompatibla med handskar så att du kan använda dem med handskar på, på så sätt får du mer fingerfärdighet och skydd när du behöver det.

Tänk "lager-på-lager" när du köper vantar/handskar

Saknar du någon information?

När du åker skidor eller snowboard är det viktigt att du klär dig i flera lager, bär isolerade och vattentäta kläder och skyddar huvudet, händerna och ögonen. Med rätt kläder och utrustning kan du hålla dig varm, bekväm och säker när du är ute i backen. Kom ihåg att alltid bära hjälm, som är den viktigaste utrustningen du bör ha. 

Har du frågor om alpinkläder eller om du fortfarande känner dig osäker finns vi här för att hjälpa dig.

Vill du komma i kontakt med oss når du oss enklast på info@skidsport.nu eller 08-26 70 76.

 

Trevlig skidåkning och snowboardåkning!

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
500 kr kvar till fri frakt
Till kassan
Fria byten!
Snabb leverans
Fri frakt över 500 kr* (*Gäller ej varor över 1,5 meter)