Populära topptursdestinationer i Sverige

Toppturer är en utmanande men spännande aktivitet som kräver både fysisk och mental förberedelse. Innan du ger dig ut på din nästa topptur i vårt avlånga land är det viktigt att du tar dig tid att förbereda dig på rätt sätt. Här är några viktiga förberedelser du bör tänka på:

Planera din rutt i förväg

Studera kartor och väderprognoser för att få en bra uppfattning om din rutt och vad du kan förvänta dig under turen.

Träna regelbundet

För att klara av en topptur på ett säkert sätt behöver du ha en god fysisk kondition. Träna regelbundet för att bygga upp din styrka och uthållighet.

Köp rätt utrustning

Du behöver rätt utrustning för att klara av en topptur. Investera i ett par bra tur- eller toppturskidor, stavar och en ryggsäck. Se också till att du har rätt kläder, inklusive en varm jacka, handskar och en mössa. Läs vår Checklista för att välja rätt topptursutrustning!

Få rätt utbildning

Ta en kurs eller utbildning i topptur och lavinkunskap för att lära dig om riskbedömning och hur du navigerar i lavinterräng.

Respekt för naturen

Ta hänsyn till naturen och djurlivet när du planerar din topptur. Undvik att störa djur och minimera din påverkan på miljön.

Lär dig om nödsituationer

Lär dig om vad du ska göra i nödsituationer och ha alltid med dig en första hjälpen-kit.

Åk alltid med en partner

Åk alltid med en partner eller i en grupp för att minska risken för olyckor.

Kebnekaise - 2099 m 

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och en populär topptursdestination. Den norra toppen är lättare att bestiga än den sydliga toppen, men båda topparna erbjuder en fantastisk utsikt över fjällvärlden.

 

Åreskutan - 1420 m 

Åreskutan ligger i hjärtat av Åre och är en populär skiddestination under vintersäsongen. På sommaren erbjuder den fantastiska topptursmöjligheter med en utsikt som sträcker sig över hela Årefjällen.

 

Helagsfjället - 1130 m 

Helagsfjället är en del av Sylarna-massivet och erbjuder en fantastisk toppturupplevelse med vidsträckta vyer över Sylarna och Helags fjällstation.

 

Sarektjåkkå - 2089 m

Sarektjåkkå ligger i hjärtat av Sarek nationalpark och är en av de mest avlägsna topptursdestinationerna i Sverige. Turen upp till toppen kräver erfarenhet av glaciärklättring och säkerhet.

 

Anarisfjället - 1421 m

Anarisfjället ligger i norra Lappland och erbjuder fantastisk utsikt över Torneträsk och omgivande fjäll. Turen upp till toppen är relativt lätt och kan göras på en dag.

 

Städjan - 1131 m

Städjan ligger i södra Dalarna och är en populär topptursdestination. Utsikten från toppen sträcker sig över Siljan och omgivande fjäll och skogar.

*Åreskutan.

 

Blåhammaren - 1064 m

Blåhammaren ligger i Jämtlandsfjällen och är en populär destination för toppturer under sommaren. Det finns även en fjällstation på berget där man kan övernatta.

 

Skarsfjället - 1278 m

Skarsfjället ligger i Vindelfjällens naturreservat och erbjuder en fantastisk utsikt över fjällvärlden. Toppturen är relativt lätt och kan göras på en dag.

 

Klimpfjäll - 1065 m

Klimpfjäll ligger i södra Lappland och är en populär destination för toppturer. Utsikten från toppen sträcker sig över Sarekfjällen och omgivande fjäll.

 

Lillskutan - 1230 m

Lillskutan ligger i Vindelfjällens naturreservat och är en populär topptursdestination. Utsikten från toppen sträcker sig över fjällvärlden och Skierfe i Sarek nationalpark.

5 snabba tips för en säker och lyckad topptur

1. Ha rätt utrustning

Se till att du har rätt utrustning för toppturen, inklusive lavinsäkerhetsutrustning.

2. Åk aldrig ensam

Åk alltid med en partner eller i en grupp och ha alltid en kommunikationsutrustning med er.

3. Ha kommunikationsutrustning

Ha alltid med dig en mobiltelefon, radio eller annan kommunikationsutrustning.

4. Gör en exitplan

Följ din plan och var inte rädd för att vända tillbaka om vädret eller andra faktorer förändras.

5. Var uppmärksam på dina omgivningar

Var alltid uppmärksam på din omgivning och var redo att agera om en olycka inträffar.

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
500 kr kvar till fri frakt
Till kassan
Fria byten!
Snabb leverans
Fri frakt över 500 kr* (*Gäller ej varor över 1,5 meter)