Tips för att Valla Längdskidor som ett Pro - En Steg-för-Steg Guide

Längdskidåkning är en fantastisk idrott för de som söker natur och motion. Men för att få ut det mesta av din skidåkning är det viktigt att ha rätt utrustning, inklusive vallning av dina längdskidor. Vallning av skidorna är en viktig del i skidåkningens teknik och det är en enkel och billig process som alla kan lära sig. I den här guiden kommer gå igenom steg-för-steg hur du vallar längdskidor, varför det är viktigt och lite tips och tricks för att ta din längdskidåkning till en ny nivå.

Utrustning som behövs för att valla längdskidor

 • Vallajärn
 • Styrspårsskrapa (sickel)
 • Plastsickel
 • Borste
 • Paraffin (glidvalla)
 • Slipkit

 

 

Varför är det viktigt att valla sina längdskidor?

Valla sina längdskidor är viktigt för att förbättra prestationen och få en bättre skidupplevelse. Vallning gör det möjligt för skidorna att glida lättare och snabbare på snön. Utan vallning kan skidorna vara svåra att styra och ta upp mycket energi från skidåkaren.

Det finns flera olika vallaprodukter att välja mellan, inklusive glidvalla fästvalla, sicklar, Vallaställoch slipkit. Det är viktigt att välja rätt valla för din skidåkning, beroende på väderförhållanden och typ av snö.

Vallning är också en viktig del i vården av dina skidor. Det är viktigt att rengöra skidorna regelbundet med lämpliga rengöringsprodukter och applicera glidvalla med hjälp av vallaklossar.

 

Steg-för-steg guide hur man vallar längdskidor

1. Rengör skidorna:

Torka av skidorna med en ren trasa eller en rengöringsprodukt för att ta bort all smuts och grus.

2. Skrapa bort alla rester och förberedelse inför glidvallningen:

Skrapa bort gamla rester av valla med en styrspårsskrapa och en borste. Se till att skidan är ren och torr innan du börjar med vallningsprocessen. 

3. Applicera glidvalla:

Börja med att värm upp valljärnet så att det är varmt och redo. Se till att anpassa temperaturen på vallajärnet så att du följer tillverkarens rekommendationer. Vanliga rekommendationen är 100-130 grader för ett universialparaffin. Var nogrann att vissa paraffiner kräver att du värmer vallan kortare/längre tid. 

För att valla dina längdskidor, börja med att värma upp vallajärnet. Därefter, håll glidvallan mot järnet så att den smälter och rinner ner på skidans belag. En omgång på varje sida av styrspåret över hela skidan bör räcka.

En annan, mer ekonomisk, metod är att gnugga glidvallan direkt på belaget och sedan värma in det med vallajärnet. Slutligen, placera järnet mot belaget och jämnt smält ut vallan över hela skidan. Var försiktig med att inte hålla järnet på ett ställe för länge, eftersom belaget kan bli alltför varmt och skadas.

4. Sickla och jämna ut belaget:

Efter att du har låtit vallan och belaget svalna, är det dags att ta bort vallan från skidan. Börja med att skrapa bort vallan från styrspåret med en styrspårsskrapa. Använd sedan en plastsickel för att ta bort vallan från glidytorna, arbeta från skidspetsen och bakåt och var försiktig så du inte skadar belaget. När vallan har försvunnit från ytan, borsta belaget med en mässings- eller vildsvinsborste från spetsen och jobba bakåt för att få bort sista vallaresterna. Avsluta med en nylonborste för att ge skidorna en snabb och blank finish.

Swix Hs6 Blue, -6°C/-12°C, 60G
High...
139 kr
(199 kr)
Redcreek Flour Free Warm, Silver 70Gr
Red...
174 kr
(249 kr)
Swix Tsp5 Turquoise, -8 °C/-15°C, 40G
TSP5 är...
629 kr
(899 kr)
Swix Tsp6 Blue, -5°C/-10°C, 40G
TSP6 är...
629 kr
(899 kr)

5 snabba tips för att dina längdskidor ska hålla längre

 1. Se till att värma upp vallajärnet ordentligt innan du applicerar glidvalla för bästa resultat.
 2. Rengör undersidan av längdskidan regelbundet efter varje åktur, för att förbättra prestanda och förlänga livslängden.
 3. Prova olika varianter av glidvalla för att hitta den som passar bäst för din åkniv.
 4. Det är vanligt att man inte borstar tillräckligt efter sickling. Även om du tror att du har borstat tillräckligt, så fortsätt borsta lite till. Du kan aldrig borsta för mycket med en tagelborste.
 5. Det rekommenderas alltid att lägga en liten mängd glidparaffin på längdskidornas glidytor när du ställer undan dem för förvaring, särskilt vid säsongens slut eller under en längre paus. Detta hjälper till att hålla belaget rent och fräscht inför nästa användning.

Vanliga frågor och svar om valla

1. Hur många lager valla ska man ha?

Det beror på förhållandena på skidbanan och den enskilda åkarens preferenser. Generellt är 1-2 lager glidvalla vanligt. För hårda förhållanden kan 3 lager behövas.

2. Vilken flytande glidvalla är bäst?

Det beror på enskilda preferenser och förhållanden på skidbanan. Många åkare väljer glidvallaprodukter från kända märken som Swix, Toko och Vauhti. Det är en bra idé att pröva flera olika varianter för att hitta den som passar bäst.

3. Vilken glidvalla ska jag välja?

Det beror på förhållandena på skidbanan och den enskilda åkarens preferenser. Det är en bra idé att pröva flera olika varianter för att hitta den som passar bäst. Man kan också komma i kontakt med vår längdavdelning för att prata med en specialist.

4. Hur ofta bör jag valla längdskidorna?

Det beror på hur mycket du åker och under vilka förhållanden. Som en regel bör du valla skidorna efter varje åktur eller minst en gång per säsong.

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
500 kr kvar till fri frakt
Till kassan
Fria byten!
Snabb leverans
Fri frakt över 500 kr* (*Gäller ej varor över 1,5 meter)